Denkweb Fotografie

Achterhoekse onthullingendag

Vandaag stond in het teken van de Achterhoekse onthullingen.

Als gast van de Zwarte Cross mocht ik de onthulling bijwonen van de, door de Achterhoekers zelf gekozen, Achterhoekse vlag wezen. De ons allen welbekende Bennie Jolink, topvolleybalster Lonneke Sloetjes en oud topschaatser Stefan Groothuis mochten samen met de burgemeester van Gemeente Oost-Gelre, Annette Bronsvoort, bekendmaken wie het winnende ontwerp had gemaakt. Deze eer viel ten deel aan  Paul Heutinck uit Winterswijk. De vlag is te koop op diverse plekken, via Grolsch en de Zwarte Cross. De prijs is 15 euro en komt geheel ten goede aan de Stichting Pak an.

Na de onthulling, gevierd met een knalpot Grolsch, mocht tevens het ‘driedorpenpunt’ tussen Lichtenvoorde, Lievelde en Vragender aangedaan worden. Hier werd door Tante Rikie zelf een houten beeldhouwwerk onthuld. Het wegcrossen van het doek over het beeld ging niet helemaal volgens plan, maar uiteindelijk mocht zij haar troon showen in het bijzijn van maker Hans.

Op het Zwarte Cross terrein mochten wij verder de nieuwe weide ‘de Noaberhood’ bezichtigen. Hier wordt nog volop graffiti gespoten om de weide donderdag aan het publiek te kunnen tonen. Op het podium worden crossstunts en hip-hop muziek met elkaar verenigd. Ook nieuw is ‘de Feestfabriek’. Het immens imposante nieuwe podium van de nieuwe Dansvloer. Ditmaal vooraan op het festivalterrein en niet gelegen achter de Crossbaan. De fijnproeversweide is eveneens verhuisd en dit jaar te vinden op de Playa Gasolina.

De Zwarte Cross heeft al jaren een goede band met Amnesty International. Ook dit jaar heeft men een ludieke actie in petto; 50 seconden ultieme stilte gevolgd door 10 seconden uitzinnig veel geluid; de Levendenherdenking. Maarten Beckers, actiecoördinator van Amnesty International, bracht heden LHBTI-acticiviste Vitalina Koval mee om haar verhaal met de aanwezigen te delen. Vitalina Koval liep op Internationale Vrouwendag (8 maart jongstleden) mee in een vreedzame demonstratie in Oekraïne om aandacht te vragen voor de rechten van vrouwen. Ze werd aangevallen en kreeg chemische verf in haar ogen. 

Omdat cross niet mag ontbreken mocht de aanwezige pers vandaag kennismaken met de zijspancross (en actief een rondje meerijden), maar ook een rondje crossbaan afleggen in een heus amfibievoertuig.

Het festival moet nog beginnen, maar de toon is al gezet!


Using Format